Українські харчові продукти можуть залишити європейські ринки

Українська економіка може зазнати серйозних фінансових втрат через невідповідність якості власних харчових продуктів європейському законодавству. Корінь цієї проблеми – у звичайному гербіциді, котрий на законних підставах дозволено використовувати в нашій країні. Проте – із суттєвим застереженням: строк дії ліцензії гербіциду закінчився ще у травні поточного року. Саме цей факт і викликає велике занепокоєння Європейських парламенту та комісії, котрі прийматимуть рішення щодо подальшої долі ліцензії.
Варто відзначити, що у масштабних дебатах стосовно заборони чи подовження ліцензії дії гербіциду приймають участь більш ніж 100 міжнародних та європейських організацій. І сьогодні, 30 червня – крайній строк прийняття ними важливого вищезазначеного рішення.
Якщо ліцензія буде все ж таки подовжена, то тільки на рік, що у майбутньому жодним чином не вирішить проблеми використання гербіциду, оскільки заборона на його використання збільшить витрати аграріїв на вирощування сої та рапсу на 5%, а цукрового буряку – на 7%. Але врожайність культур парадоксальним чином буде знижена.
Якщо ж гербіцид у ЄС заборонять, ті продукти українського аграрного виробництва, котрі використовували речовину, навряд чи відправляться на іноземні ринки через невідповідність вимогам Європейського союзу. Цікаво, що жодна з його країн не використовує подібні гербіциди у власному сільському господарстві.