Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Українські харчові продукти можуть залишити європейські ринки

Українські харчові продукти можуть залишити європейські ринки
27189 ПЕРЕГЛЯДІВ

Українська економіка може зазнати серйозних фінансових втрат через невідповідність якості власних харчових продуктів європейському законодавству. Корінь цієї проблеми – у звичайному гербіциді, котрий на законних підставах дозволено використовувати в нашій країні. Проте – із суттєвим застереженням: строк дії ліцензії гербіциду закінчився ще у травні поточного року. Саме цей факт і викликає велике занепокоєння Європейських парламенту та комісії, котрі прийматимуть рішення щодо подальшої долі ліцензії.

Варто відзначити, що у масштабних дебатах стосовно заборони чи подовження ліцензії дії гербіциду приймають участь більш ніж 100 міжнародних та європейських організацій. І сьогодні, 30 червня – крайній строк прийняття ними важливого вищезазначеного рішення.

Якщо ліцензія буде все ж таки подовжена, то тільки на рік, що у майбутньому жодним чином не вирішить проблеми використання гербіциду, оскільки заборона на його використання збільшить витрати аграріїв на вирощування сої та рапсу на 5%, а цукрового буряку – на 7%. Але врожайність культур парадоксальним чином буде знижена.

Якщо ж гербіцид у ЄС заборонять, ті продукти українського аграрного виробництва, котрі використовували речовину, навряд чи відправляться на іноземні ринки через невідповідність вимогам Європейського союзу. Цікаво, що жодна з його країн не використовує подібні гербіциди у власному сільському господарстві.


Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео