Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Новий закон посилює відповідальність за незаконне будівництво

Новий закон посилює відповідальність за незаконне будівництво
218048 ПЕРЕГЛЯДІВ

В Україні посилюється рівень відповідальності держорганів будівельного контролю за порушення, допущені при наданні дозвільних документів забудовнику. Закон №1817-VIII від 17 січня поточного року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності» наразі підписав Президент України.
Діюче законодавство допускало можливість недобросовісним забудовникам користуватися його недосконалістю. При цьому мали місце випадки, коли свідомо занижувалась категорія складності будівництва. Дозвільні документи видавалися за спрощеним декларативним принципом. Державний архітектурно-будівельний контроль зобов'язаний був для реєстрації декларативних документів перевіряти не їх зміст, а лише повноту вказаних в документах даних.
Відтак, порушення виявлялись лише тоді, коли будівництво об'єкту було закінчене.
Після набрання чинності новим законом будівництво житлових та торговельно-розважальних комплексів, а також багатоповерхових будинків здійснюватиметься лише після перевірки повного пакету документів, наданого забудовником. А проведення експертизи будівництва зробить неможливими наміри економити на таких параметрах, як якість чи безпека об'єктів.
Про внесення зміни до проекту будівництва забудовник зобов'язаний повідомити державний орган на протязі трьох днів. В іншому випадку будівельні роботи призупиняються до визначення законності внесених змін.
З метою стимулювання дотримання законодавства у сфері будівництва підвищені розміри санкцій за його порушення.
Чинності Закон набирає через чотири місяці з моменту його опублікування, а абзац сьомий підпункту 2 пункту 7 розділу 1 діятиме ще до 1 січня 2019 року. Згідно з даними, розміщеними на сайті Верховної Ради України, першу офіційну публікацію закону здійснила газета «Голос України» 10 лютого поточного року.


Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео