Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

У І кварталі 2017 року рівень тіньової економіки склав 37% ВВП

У І кварталі 2017 року  рівень тіньової економіки склав 37% ВВП
137380 ПЕРЕГЛЯДІВ

Мінекономрозвитку оприлюднило звіт про тенденції тіньової економіки в Україні в І кварталі 2017 року. У І кварталі 2017 року рівень тіньової економіки склав 37% від офіційного ВВП,  а це на 6 відсоткових пунктів менше за показник І кварталу 2016 року. Про цейдеться у звіті, який підготував департамент економічної стратегії та макроекономічного прогнозування Мінекономрозвитку.

Детінізація економіки стала можливою як результат:

  • збереження тенденції 2016 року до економічного зростання на тлі досягнутої макроекономічної стабільності;
  • зростання рівня заробітної плати в економіці (з початку 2017 року мінімальну заробітну плату встановлено на рівні 3200 грн проти 1600 грн у 2016 році), що поряд з послабленням інфляційного фону підвищило купівельну спроможність населення і стимулювало споживчу активність та обороту роздрібної торгівлі;
  • поліпшення бізнес-клімату в умовах проведення політики дерегуляції підприємницької діяльності та збереження відносної цінової та курсової стабільності, що сприяло зміцненню довіри інвесторів до вітчизняної економіки.

Успішність перебігу детінізації економіки є похідною від спроможності держави створити належні умови для нарощування ділової активності в легальній економіці завдяки  покращенню інвестиційного та бізнес-клімату в країні та появи інституційного середовища, для якого тіньова економіка стала б неефективною.

Втім,слід наголосити,  що через присутність сезонної складової по більшості статистичних показників, що використовуються в макроекономічних розрахунках порівнювати рівень тіньової економіки в І кварталі 2017 року з IV кварталом 2016 року некоректно. Тому просимо утриматись від поспішних та спекулятивних трактувань інформації, поданої у звіті.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео