Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

72 роки болю: Україна вшановує пам'ять насильно депортованих кримських татар

72 роки болю: Україна вшановує пам'ять насильно депортованих кримських татар
27087 ПЕРЕГЛЯДІВ

Кожного року, 18 травня, Україна згадує тяжку та болісну боротьбу кримських татар за власні права, що почалася у далекому 1944 році з насильницької депортації народу. Рано вранці, давши людям лише декілька хвилин на збори та керуючись таємною постановою Державного комітету оборони №5859 «Про кримських татар», багатотисячне населення було вивезене з Криму та направлене у три головні пункти призначення: до Московського вугільного басейну, Узбекистану та ГУЛАГу.

Майже 184 тисячі кримських татар, за офіційними документами, залишили свої домівки травневого ранку 72 роки тому. Але за словами самих татар, кількість депортованих сягала 228 з половиною тисяч осіб. Перші півтора роки існування у депортації знищили життя більше 100 тисяч кримських татар.

«Масова зрада» та «масовий колабораціонізм за часів Гітлерівської окупації Криму» - ці дві начебто офіційні причини стали основоположними для початку блискавичної та страхітливої детатаризації Криму. Жертовність та силу кримських татар Україна возвеличує кожного року, відзначаючи урочистий та скорботний день – День боротьби за права кримськотатарського народу та вшанування жертв депортації 1944 року.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео