Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Саакашвілі не позбавлять українського громадянства

Саакашвілі не позбавлять українського громадянства
189985 ПЕРЕГЛЯДІВ

     Генеральний прокурор Юрій Луценко виступив з заявою, в якій спростував чутки про те, що колишнього очільника Одеської ОДА можуть побавити українського громадянства. Нагадаємо, вперше про це заявив сам Міхеїл Саакашвілі, повідомивши, що має таку інформації з достовірних джерел оточення Президента України, однак звернув увагу на те, що в разі такого ходу, дії будуть суперечити як українському законодавству, так й міжнародному праву, адже позбавляти громадянства людину, якщо вона не є біпатридом, заборонено.

     Український паспорт Саакашвілі отримав 30 травня 2015 року, коли був назначений головою Одеського обласної адміністрації. Заяву про складення своїх обов'язків Саакашвілі подав 7 листопада після термінового брифінгу, на якому заявив, що не може працювати в тих умовах, які створює влада у Києві. Президент Петро Порошенко та Кабінет міністрів подання про відставку ухвалили.

     До того ж, Генпрокурор Юрій Луценко спростував ще оду заяву, у якій мова йшла, зокрема, про екстрадицію Міхеїла Саакашвілі та передачу його Грузії. З посиланнями на закон, по якому громадяни України та особи без громадянства, які постійно мешкають на території країни, не можуть бути видані іншій країні для притягнення до кримінальної відповідальності та передачі до суду, Луценко заявив: Україна своїх не видає.

     У недавньому минулому голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі був позбавлений грузинського громадянства указом діючого президента Георгія Маргвелашвілі від 4 грудня 2015 року. Відповідне розпорядження було опубліковане на головному сайті грузинського уряду. Сам Маргелашвілі розкритикував отримання колишнім президентом українського громадянства, зазначивши, що це є глибокою образою в бік інституту грузинського президентства, в той час як Саакашвілі назвав позбавлення його грузинського паспорту відкритими діями проросійських сил на території Грузії.

     Міхеїл Саакашвілі обіймав посаду президента Грузії з 2004 по 2013 рік; з весни минулого року по осінь поточного він займав посаду голови Одеської обласної адміністрації, а наразі, після відставки, працює над створенням нової політичної сили, про що заявив на великому брифінгу за декілька днів після звільнення.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео