Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Гроші, зброя та помилки: продовження виступу Януковича

Гроші, зброя та помилки: продовження виступу Януковича
81479 ПЕРЕГЛЯДІВ

     Минулої п'ятниці екс-президент України знов потрапив до усіх ЗМІ, коли підтвердилася інформація про те, що Святошинський суд, який розглядає справи Майдану, буде допитувати гаранта-втікача в якості свідка подій.

     Громадськість обурило таке положення, на що люди одразу зазначили, що колишнього президента потрібно залучати не як свідка, а як звинувачуваного, однак суд апелював: зараз розглядається інша справа, а ось питання щодо розстрілів буде підійматися вже ближче до початку 2017-го, і там Янукович має вже нести відповідальність перед законом.

     Перша спроба засідання не вдалася, через що Янукович обурився, нагадавши, що це його ініціатива – розповісти про події Майдану, але він погодиться прийти до ростовського суду знов, аби з другої спроби все ж дати показання у скайп-режимі. Після цього колишній президент виступив на прес-конференції, відповівши на запитання журналістів, і у понеділок, 28 листопада, все ж таки вийшов на зв'язок з Україною.

     Під час своїх промов Янукович зачепив широкий спектр тем, однак якщо під час допиту він розповідав саме про події у столиці України, то на прес-конференції розкрив подробиці своєї втечі. За його словами, ніяких автівок з грошима та коштовностями він не вивозив, а усі особисті речі вмістилися до ручної поклажі, тож мільйонів, які йому приписують, немає. Щодо свого ставлення до подій у країні, екс-президент зізнався, що допустив чимало помилок, серед яких і те, що не наважився ввести військовий стан. Анексію ж Криму та загарбництво Росією Донбасу Янукович не підтримав, зазначивши, що Україна повинна бути цілісною.

Що ж стосується допиту, то тут Янукович спробував зняти з себе усю відповідальність за загибелі людей: жодної команди на застосування сили він не віддавав, а тим паче не має жодного відношення до розстрілу мирних мітингувальників; навпаки – усі його сили були кинуті на припинення кровопролиття.

     Експерти, втім, зазначають: жодної користі від допитів Януковича для України нема. Він спробує використати ситуацію на свою користь, адже якщо й не має мети повертатися, то буде намагатися посіяти смуток серед українців, мовляв би, навіть під час Революції він не наказував розганяти людей, а зараз й в ході мирних та не багатолюдних акцій від дій поліції страждають багато активістів. Приєднуються до думки експертів й політики: за словами деяких, найкращою відповіддю буде ігнорувати будь-які спроби Януковича відбілитися.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео