Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Військовий переворот у нічній Туреччині: сотні заарештованих та невдоволення президентом

Військовий переворот у нічній Туреччині: сотні заарештованих та невдоволення президентом
162106 ПЕРЕГЛЯДІВ

Після невдалої спроби державного перевороту, розпочатого в ніч на 16-те липня турецькою армією, країна серйозно замислилася над поверненням смертної кари.

Сценарій свого нічного бунту військові розпочали з наступу на правоохоронців Туреччини та появу на вулицях турецьких міст танків і військових вантажівок. Обидва мости через Босфор було одразу закрито. Та ж сама доля спіткала й аеропорт Стамбулу.

Після цього турецька армія зробила гучну заяву щодо власних амбіцій, акцентувавши увагу переляканого населення Туреччини на тому, що військові захопили владу в країні, а президент та прем'єр-міністр Туреччини знаходяться у полоні.

У підтвердження власних слів армія розпочала стрілянину у центрі Анкари і Стамбулу, у результати якої вже загинуло більше ста осіб. Варто відзначити, що недолуга військова революція турецької армії не стала успішною через високоморальність і сміливість місцевих жителів, які не побоялися залишити власні домівки та піти у полум'я, самотужки знешкоджуючи солдатів. Пізніше правоохоронці заарештували майже всіх причетних до військового перевороту.

Цей бунт не є для Туреччини першим: подібні спроби захоплення влади мали місце бути у 1960-му, 1971-му, 1980-му та 1997-му роках. Їх причина криється в авторитарних методах правління турецького президента Реджепа Ердогана, котрий не гребує силовими методами вирішення, наприклад, старого курдсько-турецького конфлікту.

Крім того, турецька влада активно співпрацює з бойовиками Ісламської Держави. А бажання Туреччини стати частиною ЄС призвело до військового реформування, що неодноразово викликало не тільки протести армії, а й звичайного населення країни.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео