Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Росія категорична стосовно бажання Хорватії

Росія категорична стосовно бажання Хорватії
54394 ПЕРЕГЛЯДІВ

     Днями Хорватія висловила бажання допомогти Україні у розв'язанні конфлікту на Донбасу та поверненню півострова. Пропонується створення двосторонньої групи, яка вивчатиме та розглядатиме уроки повернення окупованих територій і сприятиме миробудівництву в цих пунктах.

     Цю інформацію повідомила пресі перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній робочій підгрупі Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко. Ініціатором цієї ідеї став прем'єр Хорватії Андрій Пленкович. Співпраця основуватиметься на досвіду самої країни, яка пережила схожу з Україною ситуацію й змогла в ході операцій «Блискавка» та «Буря» в 1995 році звільнити свої окуповані території від загарбника. Також прем'єр запропонував активне військово-технічне співробітництво між двома державами.

На таку заяву з обуренням відреагувала Росія. Країну насторожило створення робочої групи зі співпраці Хорватії та України, яка передбачає допомогу в поверненні Криму та відновленню миру на Донбасі.

     Така група, на думку російського МЗС, стане на заваді роботи Мінських домовленостей. Кремль наголошує, що 1995 році військові операції у Хорватії призвели до гибелі великої кількості сербів, а чимала кількість нацменшин взагалі була змушена тікати за кордон. До того ж, припускають у відомстві, співпраця у військовій сфері здатна створити ілюзію силових сценаріїв на Донбасі.

     А розгляд питання про півострів, вважають в МЗС РФ, взагалі неприпустимим. Натомість Кремль рекомендує владі Хорватії зайнятися своїми внутрішніми проблемами, а саме – питанням нацменшин.

     Українська сторона ж впевнена, у дружньої країни є чому навчитися, адже свій страшний шлях звільнення від окупантів держава успішно залишила у минулому.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео