Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

«Норвегія і надалі підтримуватиме територіальну цілісність України», - Уле Тер’є Харпестад

«Норвегія і надалі підтримуватиме територіальну цілісність України», - Уле Тер’є Харпестад
82456 ПЕРЕГЛЯДІВ

Під час зустрічі Першого заступника Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Норвегії в Україні Уле Тер’є Харпестад було обговорено широке коло питань.

Політик подякувала норвезькому колезі за постійну підтримку територіальної цілісності України та за послідовне надання гуманітарної допомоги в окремі регіони України.

У ході зустрічі було зроблено акцент на безпековій та гуманітарнійситуації, що склалася на Донбасі. Ірина Геращенко поінформувала про складний процес звільнення заручників з окупованих територій. Окрім того, Уповноваженого Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях наголосила, що на сьогоднішній день зі 144 заручників, що утримуються на окупованих територіях, представники ОРДЛО підтвердили лише 88 чоловік, та зауважила, що права українських громадян систематично порушуються на всій окупованій території: «За три роки жодного разу не було особистого доступу представників МКЧХ до заручників, окрім МКЧХ. Представникам МКЧХ вдалось передати посилки від сімей заручників»- зазначила український політик.

Перший віце-спікер поінформувала, що під час «шкільного перемир’я» зменшилась кількість та інтенсивність обстрілів. Однак політик зауважила, що встановлений режим тиші і надалі систематично порушується представниками ОРДЛО.

Ірина Геращенко наголосила на ініціативі президента України щодо важливостівведення миротворчої місії ООН на всю тимчасово окупованутериторію Донбасу, включно з відповідною ділянкою українсько-російського державного кордону. 

«Представники країни-окупанта – Росії до складу миротворчої місії не можуть бути включені, оскільки саме Росією було порушено статут безпеки ООН» – зауважила парламентарій.

Також під час зустрічі було обговорено ряд важливих питань, що стосуються проведення реформ в Україні. Політик наголосила, що протягом останніх трьох років в Україні було значномодернізовано українську армію, українці отримали безвізовий режим та мають змогу подорожувати Європою. Крім того, народний депутат повідомила про успішну реформу децентралізації, з реалізацією якої було передано значні повноваження від державних органів органам місцевого самоврядування, що надало можливість регіонам самостійно, за рахунок власних ресурсів, вирішувати питання місцевого значення.

Ірина Геращенко також поінформувала про законопроект про деокупаціюДонбасу та наголосила на необхідності знайдення порозуміння та консолідації народних депутатів з метою забезпечення ефективної діяльності українського парламенту.

Своєю чергою, Посол Уле Тер’є Харпестад запевнив, що Норвегія і надалі підтримуватиме територіальну цілісність і суверенітет України.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео