Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

В голодні роки Україна експортувала свою продукцію

53607 ПЕРЕГЛЯДІВ

Голодомор, котрий лютував на багатій українській землі у 1932-1933 роках, був штучний. Це був ще один механізм у сталінській машині репресій. Минуло понад вісім десятків років перш, ніж багатостраждальний народ отримав нові факти й незаперечні аргументи злочину однієї людини проти цілої нації.

Співробітники та творці Центру досліджень визвольного руку, котрий діє в мережі Інтернет в режимі онлайн, нещодавно оприлюднили документи, котрі зберігалися в Російському державному архіві економіки під грифом «Таємно» та «Цілком таємно», в яких міститься інформація про те, що з України в роки Голодомору експортувалися продукти харчування в Німеччину, Англію, Данію та Польщу.

Спеціалісти, історики та дослідники, котрі вже встигли ознайомитися із документами, резюмували, що ці двісті п’ятдесят два таємні документи стали ключем до усвідомлення масштабу вивезення продуктів із Радянського Союзу, в тому числі й з України.

Варто відмітити, що левова доля експорту потрапляла у Німеччину. У документах навіть детально описано, які продукти і де користувалися попитом. Так, наприклад, у тій же Німеччині та Естонії був попит на томатну пасту, овочі возили в Англію та Афганістан, молоко в Монголію, а горох в Голландію.

Для усіх бажаючих ознайомитися із розсекреченими документами архівів Наркомату зовнішньої торгівлі та Наркомату постачання, варто зайти на сайт avr.org.ua.

Над створенням даного інтернет-ресурсу працювали спільно в Центрі досліджень визвольного руху, Львівському національному університеті ім.І.Франка та Національному музеї "Тюрма на Лонцького". 

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео