Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Восьмий Різдвяний фестиваль

Восьмий Різдвяний фестиваль
81696 ПЕРЕГЛЯДІВ

     8 січня Міністр культури України Євген Нищук відкрив восьмий Різдвяний фестиваль "Коляда на Майзлях" у місті Івано-Франківськ. Вже традиційне святково-обрядове дійство вийшло не лише за межі Храму – цьогоріч колядуватимуть по всьому місту, а й отримало міжнародну складову – до заходів долучились колективи не лише з України – Івано-Франківська, Коломиї, Запоріжжя, Львова, Волновахи (Донецької обл.), Бучачу, Дрогобича, Києва та інших міст, а й з-за кордону – Латвії, Литви, Польщі.

     Відкриття фестивалю розпочалося у Василіянському монастирі Царя Христа Літургією за участю Архиєпископа та Митрополита Івано-Франківського Володимира Війтишина.

     Міністр культури Євген Нищук відзначив високий рівень організації фестивалю та підкреслив на необхідності розвивати цей напрямок традиційного українського мистецтва.

     "Українські колядки, насправді – це унікальні, глибокі мистецькі твори. Сьогодні, за цих декілька годин фестивальної програми, я отримав усю гамму емоцій: і накочувались сльози та сум за тими, хто вже не з нами; і душа сповнювалась радістю від цих світлих співів; і серце було з тими, хто захищає нашу країну на Сході. В своїй уяві я повертався в дитинство, у ті золоті миті, коли мої батьки наставляли мене на шлях – сказав Євген Нищук.

     "В цих колядках та щедрівках – вікова мудрість народу, традиції та звичаї, історія та легенди. Вони навчають істиної любові до рідної землі – до України, надихають на боротьбу за нашу віру, правду та державу, і наша мета – зберігати та примножувати ці традиції".

     У програмі фестивалю – традиційні, старовинні та сучасні колядки і щедрівки, що виконуватимуть численні дитячі, молодіжні та дорослі хори, ансамблі та вокалісти. За словами організаторів "Коляда на Майзлях" є значним внеском у відродження духовної спадщини, збереження національних різдвяних традицій, унікальних українських колядок і щедрівок, а також розвитку вокально-хорового мистецтва.

     Фестиваль "Коляда на Майзлях" триватиме у Івано-Франківську з 8 по 15 січня та завершиться великим гала-концертом.

 

     Повідомляє Міністерство культури України


Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео