Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Українські традиції: Масляна

Українські традиції: Масляна
53219 ПЕРЕГЛЯДІВ

Протягом 16-22 лютого в Україні розпочинаються традиційні гуляння Масляної. Що це за свято і який його зміст?


Протягом 16-22 лютого в Україні розпочинаються традиційні гуляння Масляної. Що це за свято і який його зміст? Святкування цього свята відбувалося ще в дохристиянські часи. Тоді воно символізувало прихід Нового року. До XIVст. на Русі Новий рік починався з березня,  а на Масляну наші пращури святкували прихід бога Велеса, одного з головних богів, оскільки він був покровителем скотарства і землеробства. Слов’яни вірили, що як зустрінеш Новий рік, то так його і проведеш. Тому саме святкування було щедрим, веселим і багатим.

Масляна – це веселі проводи зими, очікування весняного тепла і пробудження природи. Головний атрибут цього свята – млинці. Вони несуть ритуальний зміст: круглі, рум’яні і гарячі, вони символізують Сонце – тепло якого дає життя усьому живому.

В християнстві це свято носить назву Сиропусний тиждень, кінець тижня – Прощена неділя означає, що віруючі просять прощення одне в одного, для того щоб з чистими помислами вступити у Великий піст, який закінчиться приходом Пасхи.

Де відсвяткувати? У Києві та інших містах країни народні гуляння будуть в етнографічних комплексах, ресторанах. У Києві найбільш яскраво Масляну проведуть на території НК Експоцентр України, в Мамаєвій Слободі і в Пирогово. Також кияни і гості столиці зможуть відвідати чудову виставку в Українському домі, скуштувати традиційні страви і напої. Ці гуляння почнуться з 20 по 22 лютого.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео