Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Новини України: Книги. Культура шопінгу.

Новини України: Книги. Культура шопінгу.
132534 ПЕРЕГЛЯДІВ

Чому ми купляємо книги детально описав психолог Девід  Льюіс. Психолог так і заявляє: «Книга елемент шопінгу, такий же, як і сукня, авто, прикраса."


Середина 19 сторіччя дала величезний поштовх для розвитку масової торгівлі. Створювалися величезні магазини у великих країнах світу, люди натовпом йшли туди, щоб задовольнити власні потреби, похизуватися перед сусідами та просто провести час в оточенні новоствореного класу – буржуа. Книги давно користувалися попитом. Вони були, так би мовити аксесуаром, який казав: «О так, подивіться на мого власника, він може собі дозволити отримати рідкісний екземпляр».
Навіть коли виробництво книжної справи стало на широку ноги завдяки типографії – цінність книги не зникла.
Чому ми їх купляємо детально описав психолог Девід Льюіс у праці: « Всередині мезга, що купляє».
Цікавим в його праці є те, що він відштовхується від традиційного бачення книги, як людського надбання, як шедевра, яким ми пишаємося. Психолог так і заявляє: «Книга елемент шопінгу, такий же, як і сукня, авто, прикраса. Ми керуємося одними й тими ж імпульсами. Тут немає нічого нового».
«Взагалі при купівлі чогось ми керуємося без свідомими імпульсами. Наші думки та бажання виникають і зникають однаково швидко. У психології є 2 підходи, 2 шляхи шопінгу. Це вдумливий та імпульсивний спосіб покупки. Не будемо зупинятися на цьому, ви і так багато чули про це.» - додає автор.
Крім того, Девід концентрує увагу, що при покупці книги, як і будь-якої іншої речі ми підвладні нашим спогадам. Вони можуть виникнути в будь-який момент і ми самі того не підозрюючи, піддаємося ним. Є спогади експліцитні та імпліцитні: перші ми можемо описати, другі – заховані у нашій підсвідомості.
Навіть при продажу, такого цінного виробу (якщо можна так сказати) маркетологи користуються загальними правилами просування товару. Деякі навіть вважають, що книга є кращою зброєю при «колективізації» покупки. Колективізації тут вживається у значенні масової покупки, в ролі певного мейнстріму, який штовхає цілі групи людей купляти одну і ту саму річ.
Чим є книга – вирішувати особисто вам: елемент шопінгу чи продаж шедевру… Але і сам автор, навіть, при такому цинічному підході до «друкованого виробу» вважає, що навіть через сторіччя книга залишиться найголовнішим трендом усіх часів та народів.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео