Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Міста без Ленінів: у Києві відбудеться лекція з історії міста

Міста без Ленінів: у Києві відбудеться лекція з історії міста
159075 ПЕРЕГЛЯДІВ

Радянське минуле – це той спадок, який буде ще довго нас супроводжувати


Радянське минуле – це той спадок, який буде ще довго нас супроводжувати. Повалення кам’яних ідолів у містах України є великим прогресом у подоланні пропагандистського минулого, але все ж таки воно буде ще довго з нами. Воно буде з нами доти, доки стоять будинки, в яких ми живемо, адже архітектурна спадщина карбується навіки в історії.
Культуролог Надія Парфан 25 лютого проводить лекцію, де хоче розповісти про радянську архітектурну утопію: про помпезні будівлі-гіганти у центрі міста, штучно створені мікрорайони для тогочасної еліти й пролетаріату та теорію «літаючих міст».
Сама дослідниця вже досить довго займається проблемою тенденції розвитку міста в архітектурному плані. Вона культурологію та соціальну антропологію, урбаністику та міську географію. Є випускницею Києво-Могилянської академії та стипендіаткою міжнародної програми Фулбрайт.
Чим же Надія хоче поділитися?
Свою лекцію вона назвала «Міста, яких не було…». Хоче розповісти про те, як розвивалася та змінювалася разом з ідеологією радянська теорія забудови міста. Розкаже і покаже, який вплив зробили на розвиток світової архітектури праці і теоретичні надбання Томаса Мора, Шарля Фур’є та Девіда Гарві. Ви дізнаєтеся навіщо штучно зробили мікрорайон Русанівка і чи будуть у нас «літаючі міста», як-то заповідали революціонери 20х років. Також Надія порадить якісні наукові фільми про історію забудови та надбання культурної інфраструктури.
Лекція є безкоштовною і проводиться на базу центру візуальної культури та видання «Політична критика».

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео