Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Як у Росії нищили бібліотеку

Як у Росії нищили бібліотеку
185599 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ще минулою весною проросійські спільноти «Вконтакті» розміщували дезінформацію, що начебто у Києві на відкритому вогнищі нищили російські книжки


Ще минулою весною проросійські спільноти «Вконтакті» розміщували дезінформацію, що начебто у Києві на відкритому вогнищі нищили російські книжки. Ми всі з вами розуміємо, що це не більше ніж вигадка. Проте сьогодні ситуація стала реально. Тільки-от сталася вона у вірній духовним ідеалам Росії.
На Трифоновській вулиці є незвичайний заклад – українська бібліотека. Там можна знайти різні україномовні видання: від класики до сучасної літератури, також є багато перекладів світової літератури українською. Загалом майже 25 тисяч книжок. Інколи, там проводилися тематичні вечори, де любителі нашої культури співали традиційні пісні та обговорювали книжні новинки.
Проте з 1 березня все зміниться: бібліотеку української літератури реорганізують. Вона стане звичайною районною.
Директор Наталія Шаріна розповідає, що такі зміни назавжди перетворять бібліотеку в опосередкований заклад з типовими книжками: «Наша бібліотека є тематичною. Окрім україномовних видань, ми проводимо уроки української мови. До нас приходять їх слухати навіть професори з МГІМО! А міністерство культури хоче позбавити нас статусу юридичної особи та підкорити Централізованій бібліотечній системі».
Хранителька української бібліотеки скаржиться, що районним бібліотекам книжки надсилають «згори», а тематичні бібліотеки самі шукають необхідну літературу.
Крім того, вірогідним є те, що з полиць зникне великий відсоток української літератури, адже бібліотека назавжди втратить свій статус.
«Ми вже і листи до міністра культури писали – все безрезультатно. Колись, у 30ті роки нашу бібліотеку вже нищили, але книжки вдалося передати до Львова. Що тепер з ними буде – ми не уявляємо, але знаємо одне: політика не повинна торкатися культури» - з розпачем розповідає Наталія.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео