Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Чорнобильска катастрофа вимагає рішення наслідків

Чорнобильска катастрофа вимагає рішення наслідків
190344 ПЕРЕГЛЯДІВ

     В Міністерстві екології та природних ресурсів України відбулось засідання міжвідомчої робочої групи та круглого столу з розробки проекту Стратегії подолання наслідків Чорнобильської катастрофи та відродження територій. Засідання проходило під головуванням голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталія Петрука за участю заступника Міністра екології та природних ресурсів Віктора Вакараша, представників профільних міністерств, відомств та науковців.

     За словами Голови Державного агентства України з управління зоною відчуження Віталія Петрука, метою Стратегії є забезпечення радіологічного захисту та безпеки нинішнього та прийдешніх поколінь на всіх територіях, що зазнали забруднення радіоактивними матеріалами чорнобильського походження, розвитку господарської діяльності на території зони відчуження при безумовному дотриманні норм радіаційної безпеки, повернення населення чорнобильських територій до нормальних умов життєдіяльності та перехід до сталого розвитку.

     Варто відзначити, що причини, наслідки та уроки Чорнобильської аварії, а також заходи з подолання її наслідків, широко вивчалися світовим співтовариством. Одним з результатів став розвиток системи радіологічного захисту, що втілилося в цілому ряді публікацій Міжнародної комісії радіологічного захисту (МКРЗ). Нові підходи були реалізовані у нормативних документах Європейського Союзу, зокрема Директиві Ради 2013/59 Euratom від 5 грудня 2013 року (Директива), що базується на нових Міжнародних основах стандартах безпеки, схвалених Україною в рамках її участі в роботі таких міжнародних організацій-розробників, як Всесвітня організація охорони здоров'я, Міжнародне агентство з атомної енергії та Програма ООН з навколишнього середовища. Ратифікувавши Угоду про асоціацію з ЄС, Україна зобов'язалася привести свою нормативно-правову базу у сфері радіологічного захисту у відповідність до вимог Директиви.

 

     Повідомляє Міністерство екології України


Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео