Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Новини України: Австралійський Великий бар’єрний риф потребує термінового захисту

Новини України: Австралійський Великий бар’єрний риф потребує термінового захисту
26862 ПЕРЕГЛЯДІВ

Великий бар’єрний риф – найбільша у світі система коралових рифів, що розташована уздовж східного узбережжя Австралії, потребує серйозних інвестицій.


Великий бар’єрний риф – найбільша у світі система коралових рифів, що розташована уздовж східного узбережжя Австралії, потребує серйозних інвестицій. Принаймі 635 мільйонів доларів потрібно на п’ять років, аби захистити риф від забруднення.
Звіт дослідників групи управління природними ресурсами свідчить про те, що зміна клімату й забруднення води діють як подвійний удар по рифу. У доповіді міститься заклик до співпраці з фермерами та суворого дотримання правил господарського планування в прибережній зоні. Риф, який є великою туристичною принадою і багатий різноманітністю морських мешканців, стикається з багатьма загрозами своєї екосистеми. Підвищення температури води і забруднення морського середовища внаслідок сільськогосподарської діяльності вважаються головними небезпеками для рифу.
Серед інших загроз підкреслюють значне зростання популяції морської зірки виду Терновий Вінець, яке було викликане викидами стоків азоту з фермерських господарств. Збільшення чисельності цих безхребетних погано впливає на коралові рифи, адже морська зірка нещадно поїдає корали.
Інвестиційний план Великого бар’єрного рифу, підготовлений шістьма групами з раціонального використання природних ресурсів, що працюють в австралійському штаті Квінсленді показує, що заплави, водно-болотні угіддя та лимани – це ділянки екосистеми рифу, які найбільше піддалися деградації. У доповіді також розглянули план австралійського уряду щодо захисту рифу зі строком до 2050 року.
Додаткову шкоду рифові також нанесе запропонована раніше урядом ініціатива розширення мережі портів для експорту вугілля. Тому природодослідники закликали до перебудови пріоритетів і створення надійної інвестиційної бази для захисту головної туристичної окраси Австралії.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео