Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Міністерство освіти планує боротися з академічним плагіатом

Міністерство освіти планує боротися з академічним плагіатом
163249 ПЕРЕГЛЯДІВ

     Перший етап роботи Національного репозитарію академічних текстів розпочнеться до кінця року і сприятиме виявленню академічного плагіату.
    Про це під час обговорення проекту Середньострокового плану пріоритетних дій Уряду до 2020 року повідомив директор департаменту атестації кадрів вищої кваліфікації та ліцензування МОН Андрій Шевцов. Він додав, що після запуску репозитарію, в 2018-2019 роках, планується розробка національної наукометричної системи.

    Створення репозитарію розпочнеться з систематизації текстів дисертацій, які нині перебувають в сфері використання УкрІНТЕІ. У підсумку на ресурсі будуть зібрані освітні та наукові тексти в тому вигляді, в якому вони піддаються обробці, перегляду та порівнянню.

     «Буде кілька режимів доступу, щонайменше два: відкритий і обмежений, який встановлюватиметься згідно з чинним законодавством, адже репозитарій міститиме наукові праці для службового користування, з грифом «таємно», обмежені авторськими правами тощо. Однак ми сподіваємося на можливість відслідковувати плагіат в усіх академічних текстах. Це стане ще одним важливим кроком МОН на підтримку академічної доброчесності в Україні», – відзначив Андрій Шевцов.

     За його словами, робочою групою вже створено проект Положення про національний репозитарій академічних текстів, де зазначені ключові характеристики майбутнього ресурсу. Зокрема, передбачається, що це буде розподілена електронна база даних, яка складатиметься з центральної та локальних частин – репозитаріїв вищих навчальних закладів та інших інституціональних учасників репозитарію.

 

     Повідомляє Міністерство освіти України


Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео