Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

​ Болгарія готова допомогти в підвищенні кваліфікації вчителів болгарської мови

​ Болгарія готова допомогти в підвищенні кваліфікації вчителів болгарської мови
27859 ПЕРЕГЛЯДІВ

Представники болгарської меншини в Україні підтримали новий Закон «Про освіту», але наголосили на проблемах – відсутності кваліфікованих вчителів з болгарської мови та підручників. Про це йшлося під час круглого столу щодо імплементації статті 7 Закону «Про освіту», який проходив сьогодні, 11 жовтня, у приміщенні Посольства Республіки Болгарія.

«З прийняттям нового Закону «Про освіту» для болгарської меншини дещо менше змінюється, ніж, наприклад, для угорської чи румунської, бо школи з навчанням болгарською вже давно працюють за правилами, які прописані зараз. Ми розуміємо, що діти мають вчити державну мову», – повідомив Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Болгарія Красімір Мінчев.

На круглому столі були присутні представники болгарської меншини Одеської, Запорізької, Кіровоградської та Миколаївської областей. Вони наголосили на тому, що закладений в Закон підхід, коли у початкових класах діти навчаються рідною мовою, а у базовій та старшій школі – державною, є найбільш продуктивним для вивчення обох мов.

«У нашій школі діти в початковій школі навчаються болгарською і мають 5 годин на тиждень вивчення української мови. А з 5 класу, коли вони якісно оволоділи державною, діти переходять повністю на навчання українською, але продовжують вивчати болгарську як предмет. І зараз я з усією відповідальністю можу сказати, що я на дітях бачу, як це працює», – розповіла Марія Пінті, директор школи Болградського району Одеської області.

Проблемні питання – підготовка вчителів та підручників для вивчення болгарської мови.

«У нас величезний дефіцит вчителів, які можуть дійсно якісно навчати болгарський мові. Це велика проблема для сільської місцевості. Окрім цього, у сільських школах, де техніка не така сучасна, мають бути дуже хороші підручники з вивчення мови, інакше діти не зможуть засвоїти її», – зазначив представник болгарської меншини Запорізької області.

Заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей підкреслив, що підготовка вчителів – один із найбільших викликів МОН.

«Зараз у нас стартує Нова українська школа і нам потрібно перепідготувати понад 20тис вчителів. У бюджет 2018 року ми вже заклали значні кошти на перекваліфікацію – 500млн гривень. Вони використовуватимуться й на підвищення кваліфікації вчителів зі шкіл нацменшин. Щоб розвіяти усі існуючі міфи, хочу також підкреслити, що ми дамо із стандартом освіти 2 типові навчальні плани – для шкіл з українською мовою навчання та мовою навчання нацменшин. У плані для нацменшин ми від 1 до 12 класу включимо години на вивчення рідної мови», – пояснив Павло Хобзей.

Радник Міністра освіти і науки Болгарії Ліліана Друмева наголосила, що їхня країна з великою повагою ставиться до представників болгарської меншини в Україні та готова її підтримувати.

«Я чула, що багато-хто сьогодні піднімав питання кваліфікації вчителів. Думаю, що це не буде проблемою на базі наших інститутів підвищення кваліфікації покращити знання ваших вчителів», – запропонувала Ліліана Друмева.

Також йшлося про те, що меншина може сприяти тому, аби на конкурс підручників для меншини подались хороші авторські колективи, які здатні створити якісні підручники.

Нагадуємо, що 3 жовтня Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич зустрілася з Послом Болгарії Красіміром Мінчевим, де він заявив, що «Закон «Про освіту» дає нові можливості, аби наші діти добре володіли як українською, так і болгарською».

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео