Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Члени Постійної делегації Верховної Ради у ПАРЄ взяли участь у дебатах нового Закону України

Члени Постійної делегації Верховної Ради у ПАРЄ взяли участь у дебатах нового Закону України
164855 ПЕРЕГЛЯДІВ

12 жовтня на засіданні Парламентської Асамблеї Ради Європи відбулися дебати за терміновою процедурою на тему: «Новий Закон України про освіту: головна перешкода для викладання рідних мов національних меншин». Члени української делегації, відстоюючи позицію України аргументували, чому цей закон був прийнятий Верховною Радою Україні у такій редакції і чому він не порушує права національних меншин. Під час цих дебатів, із-за обмеженого часу, слово надали не всім членам української делегації. Виступити мали можливість лише: В.Ар’єв, К.Усов, Б.Береза.

Голова української делегації В.Ар’єв наголосив, що системні реформи в Україні - найважливіший інструмент для забезпечення європейського майбутнього України. За його словами, «Закон, прийнятий Верховною Радою, використовує найкращу європейську практику. Урядовці України впровадили сучасну систему освіти та сучасну систему забезпечення якості освіти відповідно до положень Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Цей закон включає європейські цінності системи освіти, включаючи положення, які дозволяють національним меншинам вчитися та вивчати їхні мови. На жаль, має місце непорозуміння та політичне зловживання 7 статтею, яка стосується мови навчання».

В.Ар’єв акцентував увагу на тому, що в Україні спостерігається нестача знань та навичок української мови серед національних меншин. «Всі українські університети в основному використовують державну мову, а нездатність пройти мовний тест автоматично закриває двері для подальшого доступу до вищої освіти та отримання гідної роботи. Відповідно до офіційної статистики, 60% студентів з угорських і румунських меншин, які проходили незалежні тести з математики та історії України на їхній мові, не змогли здати українську мову, яка є обов’язковою для вступу до університетів», - зазначив він.

Голова української делегації наголосив: «Українська сторона відкрита для компромісу і обговорень. Уряд України направив закон до Венеціанської комісії, Президент України П.Порошенко під час свого виступу перед членами Асамблеї (11 жовтня 2017 року) пообіцяв реалізувати висновки Венеціанської комісії. Однак, завдяки поправкам, поданим деякими членами Асаблеї, ці дебати ризикують перетворися на спробу натиснути на Венеціанську комісію, що є контрпродуктивним. Тільки деполітизація переговорного процесу та професійне обговорення відкриють двері для компромісу».

За результатами дебатів у Парламентській асамблеї Ради Європи було ухвалено Резолюцію 2189 «Новий Закон України про освіту: головна перешкода для викладання рідних мов національних меншин» з рекомендаціями Україні щодо закону про освіту в частині мов національних меншин.

Під час дебатів на тему: «Кримінальне переслідування і покарання за злочини проти людяності або навіть можливий геноцид, скоєні ІДІЛ», член української делегації О.Сотник представила доповідь від імені члена Асамблеї П.Омцігта. Доповідь звертає увагу на два питання: чи здійснює ІДІЛ злочини геноциду та що ми повинні робити з цим. В доповіді наголошувалось, що багато представників ІДІЛ мають паспорти громадян держав-членів РЄ. Асамблея і європейські держави мають карати злочинців у межах юрисдикцій держав-членів РЄ.

Цього ж дня відбувся захід на тему: «"Інформаційна окупація - кримські журналісти та засоби масової інформації у прокрустовій ложі російського законодавства», організований Заступником Голови Української делегації С.Соболєвим за участі члена української делегації М.Джемілєва.

Члени Асамблеї провели поточні дебати на тему: «Необхідність політичного врегулювання кризи в Каталонії», а також дебати на теми: «Застосування нових генетичних технологій для людей», «Захист прав людини та ліквідація дискримінації щодо інтерсексуальних осіб».

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео