Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Скорочення ВУЗів призведе до нової хвилі безробітних

Скорочення ВУЗів призведе до нової хвилі безробітних
26821 ПЕРЕГЛЯДІВ

Оскільки Україна бере участь у Болонському процесі і хоче мати дипломи такого ж рівня, як у ЄС, вузи повинні скорочувати кількість спеціальностей. 


Оскільки Україна бере участь у Болонському процесі і хоче мати дипломи такого ж рівня, як у ЄС, вузи повинні скорочувати кількість спеціальностей. Міністерство освіти планує затвердити новий перелік галузей, при цьому скоротити кількість існуючих приблизно вдвічі.
У Європі основні галузі поділяють на меншу кількість спеціальностей. Наприклад серед економічних виділяють такі: економіка, міжнародна економіка, фінанси і менеджмент. А в Україні їх набагато більше.
Після затвердження нового переліку, деякі профілі утворять одну спеціальність, за якою випускники і будуть отримувати диплом.
Як повідомив директор департаменту вищої освіти МОН Юрій Коровайченко, таке нововведення почне діяти лише з наступного навчального року, тобто ті, хто зараз отримують вищу освіту можуть бути спокійними за свою програму.
Але відповідно до таких змін, прийдеться скоротити і кількість викладачів. Деякі з них напевно почнуть займатись науковою діяльністю. Та про гарантію робочих місць для звільнених викладачів наразі невідомо.
"Так, скорочення неминучі. Але самі викладачі визнають, що переліки спеціальностей невиправдано роздуті. Я точно знаю, що в деяких університетах спеціальності та кафедри створювалися під окремих людей. Так не повинно бути і не буде", - повідомила перший заступник Міністра освіти Інна Совсун.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео