Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Жінки можуть почати наслідувати престол у Японії

Жінки можуть почати наслідувати престол у Японії
54283 ПЕРЕГЛЯДІВ

82-річний імператор Японії Акіхіто звернувся до нації із заявою про занепокоєність власним здоров'ям та можливе вимушене зречення престолу. За словами японського імператора, погіршення його стану не дозволяє Акіхіто у повному обсязі та від усього серця виконувати чисельні державні обов'язки перед мільйонами японців.

Варто відзначити, що імператор досить рідко звертається до своїх громадян, віддаючи перевагу не словам, а справам: попереднє звернення Акіхіто до народу відбулося ще у 2011-му році після ніщивного цунамі.

Акіхіто дійсно є через що непокоїтися: імператор вже переніс серйозну операцію на серці і наразі проходить важке лікування від раку простати. Цікаво, що самі японці, знаючи про проблеми зі здоров'ям свого правителя, повністю підтримують його бажання зректися престолу, проте на законодавчому рівні не все так просто. Справа в тому, що у японських законах відсутня будь-яка база для зречення. До того ж, наслідування престолу в Японії відбувається виключно по чоловічій лінії. А спираючись на той факт, що в Акіхіто є тільки один спадкоємець – кронпринц Нарухіто, котрому наразі 56 років – зречення престолу діючим імператором досить логічне та не спричинить дестабілізації у Японії. Проте, у разі виникнення проблем зі здоров'ям вже у Нарухіто, правлінням у Японії може почати займатися його єдина дочка.

Цей факт викликав дуже активні дебати з приводу дозволу наслідування японського трону жінкою. Вагомим аргументом у цьому контексті є також і те, що більш ніж 40 років в імператорській родині народжувалися виключно жінки.


Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео