Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Новини України: Лівійська армія погоджується на часткове перемир’я з ополченцями

Новини України: Лівійська армія погоджується на часткове перемир’я з ополченцями
105951 ПЕРЕГЛЯДІВ

Лівійська армія оголосила часткове припинення вогню, через два дні після того, як деякі бойовики, що базуються в західній Лівії оголосили про одностороннє перемир’я.


Лівійська армія оголосила часткове припинення вогню, через два дні після того, як деякі бойовики, що базуються в західній Лівії оголосили про одностороннє перемир’я.
Угода про припинення вогню мала початися опівночі в неділю за місцевим часом. Вони додали, що їхні сили будуть дотримуватися перемир’я, але продовжуватимуть переслідувати «терористів».
Рішення приходить після першого туру переговорів під егідою ООН в Женеві минулого тижня, які покликані закінчити довготривалу ескалацію насильства в Лівії.
Лівія страждає від нестабільності та міжусобиць, після того як полковник Муаммар Каддафі був усунений від влади в 2011 році. Сили міжнародно-визнаного уряду ведуть боротьбу проти бойовиків у різних частинах країни.
Декларація армії про припинення вогню приходить після того, як деякі фракції альянсу бойовиків, контролюючих столицю країни, Тріполі, оголосили перемир’я у п’ятницю.
За даними агентства AFP, сторонами конфлікту було зазначено, що це надало б змогу відкрити «безпечний прохід для каналів гуманітарної допомоги».
Після оголошення перемир’я в неділю, лівійська армія заявила, що вона буде контролювати ситуацію, щоб «запобігти будь-яким змінам в лінії фронту у питаннях перевезення зброї та боєприпасів», які могли б порушити угоду про припинення вогню.
Також кореспонденти повідомляють, що умови угоди про припинення вогню означають, що бої в місті Бенгазі, де армія веде боротьбу проти ісламістських бойовиків, швидше за все, продовжаться.
Місія ООН у Лівії привітала заяву, назвавши її «значним внеском» у формуванні мирного процесу у країні. Вони додали, що будуть співпрацювати з обома сторонами «щодо вирішення будь-яких порушень», і що перемир’я забезпечить потік гуманітарної допомоги тим, хто тікає від війни.
Переговори в Женеві під егідою ООН мають відновитися на наступному тижні.
Раніше в неділю, конкуруючий парламент Генерального національного конгресу (GNC) заявив, що вони готові взяти участь у переговорах, але тільки якщо вони будуть проходити у Лівії.
Міжнародно-визнаний уряд і обраний парламент був змушений переїхати в східну частину країни в 2014 році, після того, як бойовики захопили Тріполі і відродили старий парламент GNC.Ними також утримується місто Місурата і вони почали наступ в грудні, щоб захопити ключові нафтові райони, але їхній напад був відбитий силами армії.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео