Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Новини України: У Йемені повстанці оточують резиденцію прем’єр-міністра

Новини України: У Йемені повстанці оточують резиденцію прем’єр-міністра
158899 ПЕРЕГЛЯДІВ

Повстанці-шиїти з племені Хуті у Ємені оточили резиденцію прем’єр-міністра в центрі столиці країни Сана.


Повстанці-шиїти з племені Хуті у Ємені оточили резиденцію прем’єр-міністра в центрі столиці країни Сана.
«Бойовики оточили палац і прем’єр-міністр перебуває всередині», повідомив прес-секретар уряду.
Запеклі зіткнення спалахнули на початку дня, в ході яких було вбито щонайменше вісім чоловік, перш ніж перемир’я було погоджено. Це були найбільш інтенсивні зіткнення, з тих пір як повстанці захопили місто у вересні.
Свідки повідомили агентству France-Presse, що бої між повстанцями та президентською гвардієб спалахнули вранці в понеділок після того, як повстанські підкріплення були розгорнуті в районі президентського палацу. Очевидці додають, що президентська гвардія потім направила свої сили на прилеглі вулиці.
Відповідно до раніше досягнутої домовленості з президентом Ємену, Аббураббухом Мансуром Хаді, хуті обіцяли вийти зі столиці як тільки новий уряд єдності буде сформований. Тим не менш, повстанці, як і раніше розгорнуті по всьому місту і взяли під свій контроль декілька сунітських центральних і західних районів країни.
Напруженість додатково підвищилася в неділю, коли хуті викрали начальника президентського персоналу в суперечці щодо запропонованої нової конституції країни.
Активіст хуті, Хусейн Альбукхаіті, сказав, що група була «спровокована» до боротьби у понеділок після того як дві їхні позиції були атаковані. Він назвав проект конституції, який передбачає поділ Ємену на шість федеральних регіонів, «змовою» для розділу країни.
Хуті, які дотримуються течії шиїтського ісламу, відомого як Заїдізм, організовують періодичні повстання з 2004 року, з метою здобути широку автономію для їхньої північної провінції Саада.
Вони зміцнили свій контроль над Саадою під час повстання 2011 року, яке змусило піти у відставку тодішнього президента країни Алі Абдалли Салеха.
З липня повстанці завдали поразки племінним і воєнізованим групам, яких підтримувала провідна сунітська ісламістська партія Ісла, і билися із бойовиками-джихадистами з Аль-Каїди на Аравійському півострові, які присягнулися захищати сунітську громаду країни.
Противники стверджують, що повстанці в кінцевому рахунку, сподіваються, перевстановити імамат Заїді, який управляв Північним Єменом протягом майже 1000 років до 1962 року.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео