Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Новини України: У Туреччині проходять протести щодо ув’язнення полісменів

Новини України: У Туреччині проходять протести щодо ув’язнення полісменів
53063 ПЕРЕГЛЯДІВ

Засудження двох турецьких поліцейських у зв’язку зі смертю протестуючого в 2013 році викликало демонстрації в місті Кайсері в регіоні Центральної Анатолії.


Засудження двох турецьких поліцейських у зв’язку зі смертю протестуючого в 2013 році викликало демонстрації в місті Кайсері в регіоні Центральної Анатолії.
19-річний Алі Ісмаїл Коркмаз, помер під час зіткнень між поліцією, цивільними особами та демонстрантами на південному сході Стамбула.
Офіцери отримали 10-річний термін тюремного ув’язнення, але протестуючі біля будівлі суду в Кайсері заявили, що вирок є занадто м’яким.
Хвилювання у 2013 році були викликані планами реконструкції парку Ґезі Таксим, які переросли до більш широких антиурядових протестів.
Гнівну реакцію викликало рішення суду засудити чотирьох цивільних осіб до позбавлення волі на термін до від трьох до шести років та виправдати ще двох поліцейських.
Мати померлого Емель Коркмаз прокляла турецьку систему правосуддя, покидаючи зал суду, а батько ще однієї жертви протестів крикнув: «Ви не народна поліція, але поліція убивць».
Новина про вирок суду, викликала бурю незадоволення у соціальних мережах через занадто «м’яке» покарання.
Говорячи за допомогою відеозв’язку з тюремної камери в Анкарі, Мевлют Салдоган, один із засуджених поліцейських, визнає напад на інших протестуючих, але заперечує вбивство пана Коркмаза.
Як і в попередніх слуханнях, він заявив, що «зробив те, що було необхідно», описуючи ті протести як «спробу державного перевороту».
Алі Ісмаїл Коркмаз був побитий у червні 2013 року під час акцій протесту в місті Ескішехір, на південному сході від Стамбула, і помер наступного місяця після більш ніж п’яти тижнів в комі.
Влада вирішила перенести судові засідання в Кайсері з міркувань безпеки.
Правозахисні організації кажуть, що тисячі демонстрантів отримали поранення від поліції, але тільки мізерна частина випадків дійшла до суду. Вони кажуть, що справа в Кайсері прокинулася, незважаючи на спроби приховування співробітниками поліції, в тому числі знищення камер відеоспостереження які пізніше були відновлені та стали ключовою частиною доказів.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео