Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

По ринку Греції вдарив страх дефолту

79522 ПЕРЕГЛЯДІВ

Грецькі фінансові ринки опинилися у збентеженні в середу після того як новий уряд вирішив кинути виклик міжнародним кредиторам країни.


Грецькі фінансові ринки опинилися у збентеженні в середу після того як новий уряд вирішив кинути виклик міжнародним кредиторам країни. Новий прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас заявив, що його партія не може розчарувати виборців, які за неї голосували.
Прибутковість грецьких облігацій підскочила до 13,5% за п’ять років, що відображає побоювання інвесторів, які не зможуть отримати свої гроші назад. За три дні ціни на акції на афінській фондовій біржі впали більше, ніж на 9%. Найбільше втратили банки – їх акції знизилися в ціні на 26,67%.
Зважаючи на ситуацію, банки Греції фактично втратили 43% від своєї вартості. Вихід країни з єврозони означатиме, що банківські рахунки потрібно буде перевести в національну грецьку валюту.
Драматичний спад настав після того як новий прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас сказав на першому засіданні кабінету міністрів, що він планує провести переговори з кредиторами з приводу 270 мільярдів доларів на порятунок економіки. Він заявив: «Ми йдемо до того, щоб радикально змінити ситуацію в управлінні й адмініструванні країні». Ципрас вже призначив групу міністрів, які забов’язалися зупинити повну приватизацію найбільшого порту Греції Piraeus Port Authority, продаж якого мав стати частиною міжнародної фінансової допомоги. Це також зупинить запланований продаж 51% акцій відкритого акціонерного товариства енергетики Греції.
Прем’єр-міністр планує відновити на роботі працівників державного сектору, які були звільнені без належного обґрунтування і оголосив про підвищення суми пенсійних виплат для пенсіонерів з низьким прибутком.
Міністр економіки Німеччини Зігмар Габріель піддав критиці рішення призупинити приватизацію організацій та компаній, заявивши, що Афіни повинні були обговорити це рішення з їхніми партнерами в єврозоні, перш ніж робити гучне оголошення. ЄС вже неодноразово попереджали новий уряд Греції про необхідність дотримання своїх забов’язань. Дефолт може призвести до виходу країни із зони європейської валюти.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео