Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Гаазький суд вважає, що Сербія не здійснювала геноцид хорватів

26576 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міжнародний суд ООН в Гаазі виніс рішення, що Сербія не здійснювала геноцид щодо хорватів в ході Балканських воєн, які мали місце в 1991-1995 роках.


Міжнародний суд ООН в Гаазі виніс рішення, що Сербія не здійснювала геноцид щодо хорватів в ході Балканських воєн, які мали місце в 1991-1995 роках. Вердикт відносно зустрічного позову Сербії проти Хорватії поки не оголошувався.
Хорватський уряд стверджував, що в 1991 році Сербією був здійснений геноцид в місті Вуковар та в низці інших населених пунктів країни.
Проте «Хорватія не змогла обґрунтувати свої претензії про те, що геноцид був здійснений Сербією», - заявив суддя Петер Томка.
Сербія також направила зустрічний позов, звинувативши Хорватію у виселенні більше ніж 200 тисяч сербів зі своєї території.
У ході війни в Югославії 1991-1995 років загинуло близько 20 тисяч осіб.
Під час цих війн сильно постраждало хорватське місто Вуковар, яке протягом трьох місяців в 1991 році було окуповане сербськими силами. Десяткам тисяч етнічних хорватів прийшлося стати біженцями, а близько 260 чоловіків-хорватів були заарештовані та вбиті.
Чотири роки потому силами хорватської армії була проведена військова операцію «Буря», спрямована проти Сербськой Країни, в результаті якої приблизно 200 тисяч сербів були змушені покинути свої домівки.
Перший позов Хорватії до Гаазького суду був поданий в 1999 році, в якому сербами та їхній тодішній президент Слободан Мілошевич обвинувачувалися у здійсненні розправ над хорватами.
Керівництво країни вимагає компенсації за заподіяну шкоду «населенню та будовам, а також економіці й природі Хорватії».
У 2010 році Сербією у відповідь на подібні закиди був поданий зустрічний позов, в якому йшлося про те, що серби були змушені залишити свої дома в Хорватії, після того як вона дала старт військову операцію проти Сербії.
На думку багатьох журналістів та експертів, постанови Гаазького суду мають допомогти віднайти істину у тому, що насправді відбувалося під час цих темних для Балкан років. Також експертами відзначається, що незважаючи на те, що геноцид вважається самим тяжким злочином, довести його досить складно
Суду в Гаазі належить визначити, чи було країнами скоєно акти геноциду, чи закликали вони до вчинення геноциду та чи були вони спільниками в геноциді.
Обидві країни висловили готовність прийняти вердикт суду.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео