Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

​НАБУ і САП повернули «Охматдиту» унікальне обладнання для лікування онкохворих дітей

​НАБУ і САП повернули «Охматдиту» унікальне обладнання для лікування онкохворих дітей
137483 ПЕРЕГЛЯДІВ

Детективи Національного антикорупційного бюро України та прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повернули Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит» унікальне радіологічне обладнання для діагностики та лікування онкохворих дітей. Попри те, що обладнання є речовим доказом у кримінальному провадженні, слідчі дозволили його використання до завершення розслідування. Наразі техніка вже знаходиться у новозбудованому корпусі НДСЛ «Охматдит».

Зазначене обладнання — а саме трьохмодульну систему AnyScan ОФФЕКТ/КТ/ПЕТ – придбано за кошти державного бюджету ще у 2012 році, однак до «Охматдиту» воно так і не надійшло. 5 жовтня 2017 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП віднайшли і вилучили медичну апаратуру в ході обшуку. Слідчі дії відбувалися у кримінальному провадженні за фактами заволодіння бюджетними коштами в особливо великому розмірі під час будівництва нового корпусу «Охматдиту» у 2011-2012 роках. За версією слідства, тоді державне підприємство «Укрмедпроектбуд» (замовник будівництва нового корпусу НДСЛ «Охматдит») придбало техніку коштом державного бюджету в приватного підприємства ТОВ за завищеною ціною, переплативши за неї понад 23 млн грн, тоді як її ринкова вартість на той момент складала близько 12 млн грн.

Після поставки в Україну у 2013 році виявилося, що компанія-постачальник, всупереч договору, не одержала ліцензію на встановлення обладнання, через це ДП було змушено передати його фірмі-постачальнику на зберігання, яка без погодження з власником обладнання, передала його іншому приватному підприємству. Численні звернення ДП «Укрмедпроектбуд» до фірми-постачальника з вимогою повернути обладнання, а також судові позови не дали результатів.

Детективи НАБУ розпочали розслідування у даному кримінальному провадженні у вересні 2017 року після одержання матеріалів з Національної поліції. Відповідна постанова про закріплення підслідності за НАБУ була винесена Генеральним прокурором у серпні 2017 року. Вже менше ніж за місяць детективам НАБУ і прокурорам САП вдалося встановили точне місцезнаходження радіологічного обладнання. Вилучену на підставі рішення суду техніку передали на відповідальне зберігання ДП «Укрмедпроектбуд».

З огляду на унікальність обладнання та його важливість для лікування онкохворих дітей, НАБУ і САП надали дозвіл на користування ним. Наразі Міністерство охорони здоров’я України вживає необхідних заходів для залучення ліцензіатів, які мають право встановлювати дане обладнання, з метою його монтажу та подальшого введення в експлуатацію.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео