Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Прорив у виготовленні протезів

Прорив у виготовленні протезів
81442 ПЕРЕГЛЯДІВ

     Протезування - складний процес, і багато пацієнтів, які перенесли ампутацію, тривалий час не можуть звикнути до нових умов життя, і, хоча протези потрібні, але вони часто виконують тільки естетичну функцію. «Заступники» втрачених кінцівок постійно видозмінюються, і вченим вдалося змусити робототехніку послужити і для цих медичних цілей.
     Їм вдалося підключити протез руки до нервової системи людини, при цьому були задіяні кістки, нерви і м'язи.
     Експеримент проводився на пацієнта, у якого 10 років тому була ампутована рука. Управління протезом відбувається точно так само, як і звичайної рукою, так як штучна кінцівку безпосередньо підключена до скелету, забезпечуючи тим самим механічну стабільність. Біологічна система управління людини, тобто, його нерви і м'язи, з'єднані з системою управління апарату за допомогою нервово-м'язових електродів. Завдяки цьому пацієнт може контролювати руху протеза, причому, з високою точністю.
     Експеримент пройшов вдало, і його результати дозволяють говорити про те, що тепер у пацієнтів з ампутованими кінцівками є шанс знову повернутися до звичайного життя, не відчувати себе безпорадними в багатьох побутових ситуаціях. Такий експеримент, коли роботизований протез підключається до нервової системи, проходить вперше. Вчені говорять про те, що це - прорив в медицині, який дозволить відкрити пацієнтам нові можливості.


Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео