Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Довгобуд ганьби. Що заважає завершити будівництво "Охматдиту"

Довгобуд ганьби. Що заважає завершити будівництво "Охматдиту"
54606 ПЕРЕГЛЯДІВ

За шість років кошторис проекту кілька разів кардинально змінювався. У жовтні 2013 року уряд встановив загальний бюджет на рівні 1,78 млрд грн. За місяць він зріс на 700 млн грн до майже 2,5 млрд грн.
Останні зміни стосувалися оптимізації бюджету з 3,9 млрд грн до 3,2 млрд грн.
Перші скандали з будівництвом лікарні почалися з оточення Віктора Януковича.
Так, у серпні 2011 року держпідприємство "Укрмедпроектбуд" без тендеру уклало угоду з ТОВ "Укрпрофмед" на 28 млн грн щодо розробки проектно-кошторисної документації та проведення інженерних підготовчих робіт на території лікарні.
Засновником і директором "Укрпрофмеду" була Ірина Коваль. Згодом саме вона очолила державну компанію "Укрмедпроектбуд", яка займалася будівництвом "Охматдиту". Тобто, людина, яка була власником підрядної компанії, фактично очолила держкомпанію-замовника. І таким хитросплетінням в часи Януковича ніхто не дивувався.
Далі цікавіше. Підрядником для будівництва лікарні Коваль обрала донецьке ТОВ "Євроінвестстрой". Пізніше ЗМІ з'ясували, що підприємство афільоване із старшим сином екс-президента Віктора Януковича — Олександром Януковичем. У владних кабінетах знову зробили вигляд, що нічого не сталося.
Тим не менше, для Ірини Коваль, яка була частиною цих непрозорих операцій, з приходом нової влади нічого майже не змінилося. Її звільнили аж у січні 2016 року. Це зробив міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі, вказана причина — "у зв'язку з порушенням умов контракту". Згодом було відкрите кримінальне провадження і Коваль навіть заарештували.
Коли "Укрпрофмед" отримав вищезгадані кошти, вони повернули 62 млн грн держпідприємству у якості поворотної фінансової допомогти строком на 1 рік. В свою чергу "Укрмедпроектбуд" поклав їх на депозит.
На початку лютого 2016 Генпрокуратури добилась накладення арешту на всі рахунки "Укрмедпроектбуду" та "Укрпрофмеду". Через це довгий час кошти були заблоковані.

Навесні 2016 року на відкритому конкурсі на заміщення вакантної посади директора "Укрмедпроектбуду" переміг Дмитро Шутовський, недавно він залишив посаду.
Тоді усі сподівалися, що зміна керівництва сприятиме активізації будівництва, але не так сталося, як гадалося. Саме за Шутовського відбувався останній тендер на будівництво корпусу, а якому перемогла згадана "Ріола-модуль лтд".

Навесні 2016 року на відкритому конкурсі на заміщення вакантної посади директора "Укрмедпроектбуду" переміг Дмитро Шутовський, недавно він залишив посаду.
Тоді усі сподівалися, що зміна керівництва сприятиме активізації будівництва, але не так сталося, як гадалося. Саме за Шутовського відбувався останній тендер на будівництво корпусу, а якому перемогла згадана "Ріола-модуль лтд".

Загалом зміни в кошторисі та перелік підрядників не відображають усієї гостроти проблеми: будувати "Охматдит" потрібно максимально швидко. Потроху процес набирає оберти, наразі на майданчику знаходяться близько 400 будівельників.

у новому корпусі планується створення сучасного відділення онкогематології, де будуть проводитися операції з пересадки кісткового мозку для 300 маленьких пацієнтів із складними захворюваннями, ще 7 тис пацієнтів отримуватимуть лікування.
Перша проблема, з якою зіткнувся Шутовський, стосувалася способу фінансування держпідприємства. "Укрмедпроектбуд" міг отримувати лише близько 2% від сплачених актів виконаних робіт. Для прикладу, він прийшов на посаду у березні, але робота починалася лише у липні-серпні. Як наслідок, перші фінансові вливання компанія мала б отримати у вересні-жовтні.
Шутовський не раз звертався до МОЗ з проханням надати поворотну фінансову допомогу, щоб платити співробітникам і мати кошти на поточні витрати.
Друга проблема полягала у відсутності кадрів. На підприємстві працювало 13 співробітників, десять з яких не мають інженерної освіти. Більше того, грошей для найму нових не було, бо вони знаходились під арештом.
Третя проблема — арешт рахунків держпідприємства після звернення Генпрокуратури. Тільки у квітні 2016 року вдалося виграти суд, розблокувавши рахунок з 724 тис грн. Це дозволило виплатити зарплату за два місяці.
Будівництво фінансує інвестиційна державна програма, тому всі платежі йдуть з казначейського рахунку. 58 млн грн перебували на депозиті і будівництва не стосувалися. Це була частина поворотної фінансової допомоги, яку у грудні 2015 року "Укрпрофмед" надало для "Укрмедпроектбуду" на один рік.
Четверта проблема — можливість поновлення на посаді Ірини Коваль.Навіть перебуваючи під слідством, вона подавала до суду. Проте служителі Феміди відмовили їй у позовних вимогах. Наразі триває касаційне оскарження.
П'ята проблема — тривалий час Шутовський не мав офісу для співробітників. За півроку вони переїжджали тричі. Відпрацювавши півроку, Шутовський пішов з посади. Перспективи завершити будівництво у встановлений строк були, але джерел навіть для елементарного забезпечення поточного функціонування держпідприємства не було.
До того ж, ніхто не хотів мати справи з настільки проблемним об'єктом і цьому було кілька пояснень.
Українські політики віддають перевагу не справам, а піару. Так сталося і з "Охматдитом". Депутати писали пости в соцмережах, фотографувалися на майданчику, висловлювали стурбованість на засіданнях Верховної Ради та Кабміну, але мало хто з них допомагав вирішувати поточні проблеми.
Фактично ж без постійної фінансової допомоги, політичної підтримки та сприяння у вирішенні адміністративних проблем "Охматдит" можуть будувати ще не один рік.


Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео