Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Верба, медицина та аспірин: як народилися головні ліки людства

Верба, медицина та аспірин: як народилися головні ліки людства
132838 ПЕРЕГЛЯДІВ

У кожній домашній аптечці можна знайти зелену пластинку з десятьма такими незамінними таблетками.


У кожній домашній аптечці можна знайти зелену пластинку з десятьма такими незамінними таблетками. Навіть дитина знає як і від чого його приймати, а ось історію його створення знає не кожен. До слова, аспірин саме ті ліки, які так чи інакше супроводжують людство протягом багатьох століть.
Офіційна історія виготовлення ліків бере свій початок у Німеччині. Компанія Баєр, що є власником продукту у 30-ті роки розробила благородну легенду, де люблячий син розробив у свої лабораторії таблетки, щоб послабити біль батька від ревматизму.
Проте справжня історія є куди прозаїчнішою.
Взагалі дія саліцилової кислоти була відома людству ще з часів Стародавнього Єгипту. Тоді мудрі єгиптяни робили відвар з листя білої верби. До речі, у латинський мові верба називається Salicaceae.
Античні Греки радили пити від болю сік кори верби. А вчені 18 сторіччя знали, що настойкою кори можна лікувати лихоманку.
Проте якщо вірити офіційній версії, лабораторним шляхом аспірин змогли отримати лише в середині 19 століття у Німеччині. Доля правди, звичайно в цьому є. В Німеччині вперше вивели саліцилову кислоту з кори верби. Попереду були роки дослідження. Вчені експериментували з листям таволги, але бажаного результату не отримали. З’явитися на світ тому аспірину, який ми знаємо допоміг італійський хімік Рафаеле Піріа, який синтезував кристали чистої саліцилової кислоти.
Більшість ліків чекає коротка доля: вони зникають з поступом прогресу. Проте аспірин пережив усі віхи медицинської еволюції і продовжує бути незамінним помічником. Надарма ж англійці кажуть: «Одна таблетка аспірину в день – проживете все життя без лікарів».

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео