Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Сповитий вогнем та з полум’ям в устах: Україна згадує святого пророка Іллю

Сповитий вогнем та з полум’ям в устах: Україна згадує святого пророка Іллю
54281 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сьогодні українські віряни святкують День пам'яті пророка Божого Іллі, котрого усі воїни історично вважали своїм покровителем. Перше служіння Іллі в Ізраїлі відбулося за майже дев'ять віків до Різдва Христового, а батько пророка, за церковними переданнями, бачив навколо немовляти янголів, котрі сповивали Іллю вогнем, вкладаючи в його вуста полум'я.

Коли цар Соломон помер, володарі Ізраїлю, боячись втратити свою владу, почали відділяти ізраїльтян та іудеїв від істинного Божого храму, замінюючи його язичництвом. Вийшовши на служіння Богу, пророк Ілля передрік одному з царів – Ахаву - жорстоку кару у вигляді нестерпної посухи, котра припинилася б тільки після молитви самого пророка.

Катування спекою продовжувалося майже чотири роки. Після цього святий Ілля прийшов у палац змученого Ахава та віддав наказ зібрати усіх ізраїльтян та Ваальських служителів, запропонувавши їм принести дві жертви Господу. Волання служителів, звернені до неба, продовжувалися декілька днів, але Бог так і не відповів. Тоді сам пророк побудував жертовний вівтар і почав молитися, прохаючи ідола пробачити ізраїльський народ та його царя за поклоніння язичницьким богам.

І Господь відповів на молитви Іллі, наповнивши рів навколо жертовника живильною водою. Після цього пророк наказав схопити Ваальських служителів та вбити їх, очистивши землі Ізраїлю від скверни. Як тільки це сталося, з небес полився сильний дощ.

Свята Церква каже, що святий пророк знову з'явиться у людській подобі напередодні Страшного Другого Пришестя Христа на нашу землю. А в народі існує повір'я, що Ільїн День знаменує перші календарні зміни сезонів, коли на зміну спекотному літу приходить золота осінь.


Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео