Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Україна відзначає традиційний Яблучний Спас

Україна відзначає традиційний Яблучний Спас
54281 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сьогоднішнє 19-те серпня має багато імен – Яблучний Спас, Другий Спас, Свято Преображення Господнього та Осеніни. Вже багато століть українська релігійна громада шанує цю дату та не забуває про її чисельні традиції, котрі споконвік наближали людей до Господа та зміцнювали їхню віру.

Присвячене 19-те серпня спогаду про диво перетворення Христа на горі Фавор, свідками котрого стали його вірні учні. За стародавнім звичаєм, освячували на Свято Преображення Господнього яблука, мед, груші та жмут пшеничного чи житнього колосся. Ця традиція укорінилася у століттях через головне призначення серпневого Свята – благословляти плоди на знак людської подяки Богові. Цікаво, що до переліку символів такої подяки раніше додавався й стиглий виноград, але в Єрусалимі за часів Христового перетворення вищезазначена ягода росла мало де. Через це її було замінено на більш поширені яблука.

Окрім Преображення Христа, метаморфоз під час Другого Спасу зазнає й природа, у котрій після 19-го серпня все більше відчувається прохолодне дихання золотої осені. У народі кажуть, що протягом Яблучного Спасу працювати можна лише в саду та на кухні. Крім того, не варто зганяти з себе...мух чи інших маленьких комах. Якщо муха два рази сіла на руку людини – це знак того, що найсокровенніше людське бажання обов'язково виповниться.

Вірять у народі й у те, що саме 19-го серпня освячені яблука набувають чудодійної сили. Відкусивши від нього шматочок і при цьому загадавши бажання, варто очікувати на найшвидшу його матеріалізацію. А ще Спас є чудовим погодним провісником на майбутні осінь та зиму. У разі серпневого тепла у цей день, такими ж м'якими будуть й дві наступних пори року.


Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео