Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Таємниці українських традицій святкування Великодня

Таємниці українських традицій святкування Великодня
185930 ПЕРЕГЛЯДІВ

Щороку українці відзначають світле свято Великодня, та мало хто знає його історію, яка сягає навіть не віків, а тисячоліть. Існує декілька думок щодо виникнення цього свята. Одні вбачають у ньому язичницьке коріння, поєднуючи його з ще дохристиянським періодом, інші вважають істинними тільки євангельські твори.


Щороку українці відзначають світле свято Великодня, та мало хто знає його історію, яка сягає навіть не віків, а тисячоліть. Існує декілька думок щодо виникнення цього свята. Одні вбачають у ньому язичницьке коріння, поєднуючи його з ще дохристиянським періодом, інші вважають істинними тільки євангельські твори. Проте саме у святкуванні простежується зв’язок між обома витоками.
В Україні святкувати Воскресіння Ісуса почали наприкінці першого тисячоліття, ще з прийняттям християнства. Недарма свято припадало саме на дні весняного рівнодення, тому часто Великдень називають святом відродження та перемоги світла над темрявою.
Щодо традицій святкування, то звичай розфарбовувати яйця не є суто українським. Проте саме українська писанка є визнаною світом, оскільки вона демонструє всю красу народного орнаменту. Освячені у церкві великодні страви прийнято розділити під час сніданку зі своєю родиною, а процес розбивання свяченого яйця є символом нового життя та воскресіння, саме тому у це свято прийнято казати «Христос Воскрес».
Це свято є скарбом релігійних та культурних традицій та свідчить про повагу до нашого народу та віру в краще.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео