Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Нові факти про древню Амазонію

53395 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нещодавно у журналі Proceedings of the Royal Society була опублікована наукова стаття американських вчених, котрі заявили, що Амазонія – це не одна дика природа, як прийнято вважати. Навпаки, до появи європейців на континенті на цій території проживало приблизно вісім мільйонів людей, які мали свій традиційний побут, поселення і навіть займалися обробітком землі.

Підстави для такої гучної заяви з’явилися у співробітників Національного інституту по вивченню Амазонії після того, як були зібрані дані по рослинах, грунтах і ландшафту регіону, а також опрацьовані та проаналізовані дані археологів, лінгвістів й досліджені карти місцевих мов.

Стало відомо, що корінні мешканці культивували близько 83 рослин, серед яких в пошані були картопля, какао, ананаси та тютюн. А ще близько п’яти тисяч рослин так і не набули статусу культурних, проте деякі з них і досі активно використовуються людьми.

Також вчені у своїй статті вказали на те, що теперішня флора Амазонки має яскраво виражений слід її одомашнення.

Ще одним цікавим фактом стала згадка про те, що на території є чорноземи, котрі тут з’явилися 6 тисяч років тому.

Автори статті переконані: дикі джунглі в Амазонці – це наслідок появи в Новому Світі європейців, адже вони були носіями хвороб, котрі згубили половину населення регіону до появи там конкістадорів.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео