Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

У Бразилії знайдено найотруйнішу жабу

213311 ПЕРЕГЛЯДІВ

Журнал Current Biology на своїх сторінках опублікував інформацію про те, що в Бразилії знайшли отруйну жабу під час польових робіт в лісі Гойтаказіс в південно-західній частині країни. Це перша земноводна представниця, котра має на верхній губі шипи за допомогою яких може ввести отруту в інший організм.

Відкриття отруйної Corythomantis greening - це заслуга біолога Карлоса Хареда, співробітника бразильського інституту Бутантан, який підняв жабку з землі і відчув біль в руці, котрий тривав протягом п’яти годин. Згодом вчені з’ясували, що токсин бразильської жаби удвічі сильніший за отруту гримучої змії.

А недалеко від Corythomantis greening спокійно собі мешкала ще одна жабка з запасом отрути в організмі. Токсини отрути, яку виділяє Aparasphenodon brunoi сильніші від отрути гримучої змії у двадцять п’ять раз.

І хоча дві представниці земноводних не мають родинних зв’язків, вони обоє вважаються цінною знахідкою для біологів, які уже висловили припущення, що нетипові здатності  зелених мешканок бразильського лісу розвинулися по одній причині – потреба самозахисту.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео