Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

На білих ведмедів полювали 8 тисяч років тому

241064 ПЕРЕГЛЯДІВ

Така заява була зроблена Володимиром Пітулько, котрий керує Яно–Індігірською експедицією, яка була відправлена в Арктику Інститутом історії матеріальної культури.

До таких висновків Пітулько та його колеги археологи прийшли після того, як дослідили Жоховську стоянку. Таку назву поселення древніх людей отримало через назву острова Жохів, який входить в групу Новосибірських островів, які знаходяться в Північно– Льодовитому океані.

Пітулько переконує, що вісім тисяч років тому територія Новосибірських островів була частиною материка й на морському побережжі було селище, де мешкало від двадцяти п’яти до п’ятдесяти людей. Третина з них, на думку археолога, була мисливцями. Саме вони полювали на самок білих ведмедів, коли ті перебували в сплячці. Також вони полювали на північного оленя. Знайдені рештки тварин допомогли вченим відтворити річний цикл жителів Жохівської стоянки.

Також керівник археологічної групи розповів, що тут, в Арктиці, вони знайшли останки чотирьох жінок та чоловіків. Після проведення генетичних дослідів, науковці зробили висновок, що вони є представниками групи, яка має західно-євразійське походження, що дозволяє стверджувати, жителі селища прийшли на морське побережжя із Уралу чи Західного Сибіру. Також ці люди є пращурами усіх сучасних етносів, серед яких і юкагири, й тунгусо-манчжури, якути й росіяни.

Варто також відмітити, що вони були прекрасними мисливцями, мали надійну зброю й чітку стратегію, що дозволило їм повертатися з полювання без людських жертв.

Люди, котрі населяли Жахівську стоянку, найбільше вживали в їжу м’ясо білого ведмедя.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео