Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Гени, успадковані від неардельтальців, несуть загрозу

214847 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вчені знайшли залежність між групою генів, успадкованих від неандертальців, і хворобами іммунної системи, дерматологічними
захворюваннями і депресією.

Ще з 2010 року вчені здивували людство, повідомивши про те, що сучасні європейці і азіати успадкували у своєму геномі від 1 до 4 % генів неандертальців. Це сталося внаслідок спонтанних схрещувань, після того як предки сучасних людей переселились із Африки до Євразії.
В ході досліджень антропологами було виявлено 135 тисяч "неандертальських" однонуклеотидних полиморфізмів (SNP) у 28 тисяч учасників. Після цього науковці намагалися знайти зв’язок між захворюваннями і SNP. Що небезпечного знайшли вчені?

Встановлено, що деякі ділянки ДНК підвищують ризик виникнення нікотинової залежності. Окремі ділянки SNP впливають на ризик виникнення депресивного стану: одні підвищують, інші, навпаки знижують.

Дуже багато SNP неандертальців мають чіткий зв’язок із психічними і неврологічними захворюваннями. "Мозок - це орган з дуже високою організацією, і привнесення генів від іншого виду може мати для нього негативні наслідки", - повідомила автор наукової статті Корінна Сімонті (Corinne Simonti).

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео