Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Японські вчені відкрили простий спосіб створення стовбурових клітин

Японські вчені відкрили простий спосіб створення стовбурових клітин
216059 ПЕРЕГЛЯДІВ

Звичайні очищені лімфоцити, отримані японськими дослідниками з крові мишей та розміщені у слабкому кислотному розчині, отримали неймовірну здатність «перепрограмовуватися» і, таким чином, набувати поліпотентності - унікальної можливості перетворюватися у будь-які клітини організму вже у якості стовбурових клітин.

Вражаючий клітинний ефект, відкритий японськими вченими, отримав назву «STAP», тобто отримання поліпотентності під впливом зовнішніх стимулів. У наступному етапі масштабної дослідницької діяльності візьмуть участь вже лейкоцити людини і, якщо дослідження матиме успіх, то його результати стануть справжнісінькою революцією у медичній галузі для всього світу.

Наразі головною проблемою лікування за допомогою стовбурових клітин є захмарна вартість такої технології через неможливість виділення та розмноження достатньої їх кількості для одного пацієнта. У разі ж впровадження японськими вченими вищезазначеної успішної розробки у практичну медицину технологія лікування стовбуровими клітинами суттєво зменшиться у вартості та нарешті стане загальнодоступною.


Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео