Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Археологи із Данії віднайшли найдревнішу карту у світі

Археологи із Данії віднайшли найдревнішу карту у світі
27275 ПЕРЕГЛЯДІВ

     Під час проведення археологічних робіт на о. Борнхольм, що на заході Балтійського моря, данійським археологам вдалось віднайти декілька древніх артефактів та старовинну карту, яка на думку дослідників може являтись однією з найдавніших карт на планеті.
     Археологи припускають, що вік знахідки становить близько 5000 років. Пояснюють таку давність тим, що пізніше створені людьми карти виконувались на предметах, що легко оброблялись та на папері. Карта складається із трьох частин, одну з яких досі не вдалось віднайти.     Дослідники схиляються до думки, що розбиття карти на частини могло відбутися під час характерного для Кам'яної доби ритуалу поклоніння Сонцю. Як пояснюють археологи, нанесені на камені надписи і маркування відображали шляхи та поля. Що стосується подряпин, то, ймовірно, саме так могли позначатись рослини з листям та кукурудза.
     На думку дослідника Флемінга Кауля, підтвердження даної знахідки як карти означатиме її неабияку унікальність, незрівнянну ні з чим, так як за весь період археології ще не було знайдено подібної карти.
     Перші поселення на остові Борнхольм з'явились в 3500р.д.н.е. Знайденій карті вже встановлено дату створення, яка коливається між 2700 та 2900рр.д.н.е.


Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео