Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

"Кеплер" зробив знімок зірки смерті

240631 ПЕРЕГЛЯДІВ

Телескоп "Кеплер" сфотографував знищення білим карликом скельної планети, яка обертала навколо нього так звану "спіраль смерті".

Вченим вдалося першими отримати дивовижний кадр.

"Ми побачили, небачену ще жодною людиною, унікальну річ - як може знищуватися сонячна система", - поділився дослідник Ендрю Вандерберг. Він розповів, що завдяки другій місії космічного телескопа, вченим вдалося помітити та розрахувати систематичне падіння яскравості зірки, яке відбувалося один раз на чотири з половиною години. Дослідники прийшли до думки, що певне небесне тіло знаходиться приблизно у 830 тисяч кілометрів від білого карлика.

Зірка ж, в свою чергу, налужить сузір’ю Діви і знаходиться близько в 570 світлових роках від планети Земля.

Дані, отримані з інших телескопів, допомогли вченим побачити уламки, які літають на близьких орбітах. Найбільше тіло впливало на зірку таким чином, що вона втрачала до 40% світла.

Сумарно ці уламки дорівнюють масі найбільшої карликової планети у поясі астероїдів Сонячної системи - Цецери.

На думку науковців, орбіта однієї із планет стала нестабільною, і в результаті, посунувшись ближче до свого сонця, почала руйнуватись. Через мільйон років прогнозують повний розпад фрагментів, від них лишиться тільки тонкий металевий шар, що вкриватиме поверхню білого карлика.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео