Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

На супутнику Сатурна настала зима

160693 ПЕРЕГЛЯДІВ

Космічною станцією Cassini було зроблено фото величезної хмари, яка знаходилась на полюсі Титана (супутник Сатурна). Науковці схиляються до думки, що наявність хмари свідчить про те, що в тій частині супутника настає зима.

Розміри хмари змусили вчених назвати її хмарою-монстром. Знаходиться вона у близько трьохсот кілометрах від Титана. Вперше об’єкт був виявлений у 2012 році.

Один рік на Титані вимірюється у сім з половиною років на Землі. За розрахунками вчених, середина зими на Титані припадає на 2017, до того часу Cassini перестане існувати. Слідкувати за зміною пір року дослідники почали після того, як КС у 2004 прибула на орбіту планети Сатурн. У той час зима була на Пн полюсі, а літо - на Пд.

Із настанням весни на супутнику, північні хмари поступово зникали та формувалися вже на півдні. На структуру хмар впливає температура та висота. Знімки, які вчені отримали з космічної станції, допомогли визначити температуру на хмарі - 150 градусів нижче нуля за Цельсієм, а нижня частина хмари характеризується ще нижчою температурою.

Титан являється найбільшим супутником Сатурна, яких у планети загалом шістдесят два. За діаметром він у 1,5 рази більший за супутник Землі, і у 2 рази тяжчий. Хмари на супутнику утворюють домішки метану й азоту, який переважає в атмосфері Титану. На супутнику також існують водойми із хімічними елементами етану і метану.

Функція КС Cassini-Huygens - це дослідження планети Сатурн та її кілець, а також супутника. Місію на Сатурн запустили 15 жовтня 1997 року, а на початку липня 2004 вона вийшла на орбіту планети.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео