Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

На Сатурні можливі гелієві дощі

54197 ПЕРЕГЛЯДІВ

Фізиками, з допомогою одного з найпотужніших лазерів у світі, було знайдено підтвердження наявності гелієвих дощів на планеті Сатурн.

Таку заяву було оприлюднено Гілбертом Коллінзом у рамках засідання Американського геофізичного союзу, який відбувся у Сан-Франциско.

Дощ на Сатурні утворюється із рідких водню і гелію, які розділяються на складники, сфрагментовані подібно суміші масла з водою. Гелій, який знаходиться на верхніх шарах планети, переміщається у нижні, утворюючи при цьому дощ.

Про дощ на Сатурні говорили ще в середині сімдесятих років минулого століття. Було проведено багато дослідів та експериментів, щоб дослідити явище дощу на планеті. У рамках досліджень було виявлено, що гелій з воднем може поділятися швидше, ніж вважали вчені. Таке відкриття дозволило науковцям зробити припущення, що гелієві дощі можуть бути характерними як для Сатурна, так і для Юпітера.

Дехто з вчених запевняє, що дослідження вчених необхідно перевіряти. Девідом Стевінсоном, котрий висунув теорію про гелієві дощі, запевняє, що станцією Juno, котра наблизиться до орбіти Юпітера в наступному році, допоможе спростувати або підтвердити наявність гелієвих дощів на планеті.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео