Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

До чого могло призвести зіткнення метеориту із Землею

До чого могло призвести зіткнення метеориту із Землею
108702 ПЕРЕГЛЯДІВ

     На початку цього року вчені розпочали працювати над проектом по бурінню кратера Чіксулуб, який утворився у результаті падіння на Землю гігантського метеориту. За однією із версій вчених, саме це призвело до гибелі динозаврів.
     Чіксулуб здебільшого можна зустріти на інших об'єктах Сонячної системи – Місяці або Сатурні. На Землі такі кратери фактично відсутні, що й заважає ґрунтовному аналізу породи. Відомо, що падіння метеорита сильно вплинуло на нашу планету, проте точні масштаби катастрофи і її екологічні наслідки досі невідомі.
     Вдалося дізнатися лише, що удар небесного тіла деформував породи таким чином, що вони стали більш пористими і менш щільними, ніж показували моделі, вивчені вченими раніше. Пористі породи забезпечили ніші (або так званий притулок) для розвитку простих організмів. Також в створені "пори" могли потрапити поживні речовини з циркулюючої води, нагрітої безпосередньо всередині земної кори.
     Фахівці кажуть, що рання Земля (за часів зародження життя) постійно піддавалася бомбардуванню метеоритами, тому «небесні гості» могли створити також і інші гірські породи зі схожими фізичними властивостями.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео