Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Дивовижний світ навколо: гриби

Дивовижний світ навколо: гриби
238609 ПЕРЕГЛЯДІВ

Коли ми говоримо про блага, якими обдарувала людство природа, ми чомусь забуваємо про дивовижне царство грибів, представники якого становлять невід’ємну частину життя сучасної людини.


Коли ми говоримо про блага, якими обдарувала людство природа, ми чомусь забуваємо про дивовижне царство грибів, представники якого становлять невід’ємну частину життя сучасної людини. В цій статті ми розповімо про 5 неймовірних фактів, пов’язаних з грибами.
1.Зомбі не міф. Гриби виду Ophiocodyceps unilateralis, що мешкають у тропічному кліматі, створюють справжнісіньких зомбі із деревних мурах. Вони поселяються у мозку комахи і контролюють її тіло. Нічого не підозрююча мураха переміщується на ту частину дерева, яка є ідеальною для розвитку гриба, зазвичай це північно-західна частина стовбура, висота близько одного метра. Також тварина починає їсти листя рослини (це не характерний раціон) рівно опівдні і помирає. Гриб, тим часом, успішно розмножується, викидаючи величезну кількість спор, і породжує нових зомбі.
2.Найбільший організм на планеті – гриб. Це не жарт. Дійсно, рекордсменом по розмірах є грибниця опенька бурого, яка знаходиться в штаті Орегон, США. Її протяжність – 10 квадратних кілометрів, а вік – від 1900 до 8650 років. Цей вид грибів є паразитом, що мешкає глибоко під землею на коренях дерев. Плодові тіла ми бачимо лише в період розмноження.
3.Рекордсмени швидкості. Хто сказав, що гепард найшвидший? Спори гриба Pilobolus crystallinus, що живе на гною, рухаються швидше куль і будь-яких живих організмів. При вивільненні спор, гриб буквально відстрілює своє «потомство». Встановлено, що швидкість руху спор досягає 25 метрів в секунду з прискоренням 1,7 мільйона метрів на секунду в квадраті. Для порівняння, прискорення американської космічної ракети "Сатурн-5" становило не більше 40 метрів на секунду в квадраті.
4.Багатостатеві організми. У деяких видів існує 28 тисяч варіантів статі. Так Розщепка звичайна (Schizophyllum commune) має надзвичайне різноманіття статей. Це допомагає переносити посухи та екологічні катастрофи.
5.Алкоголь – результат діяльності грибів. Алкогольні напої відомі здавна. Вперше їх почали виготовляти 10 тисяч років тому. Деякі вчені, зокрема біомолекулярний археолог Патрік Макгаверн вважає, що землеробство стало таким необхідним людству не лише для отримання хліба, але й спирту. Дійсно, пріоритети давніх людей були цікавими, адже співставивши факти, виявлено, шо спиртні напої винайшли раніше, ніж колесо. Незважаючи на тисячолітні традиції, компонент, що відіграє ключову роль при утворенню спирту, залишився незмінним – це звичайнісінькі дріжджі Saccharomyces cerevisiae.
На сьогоднішній день відкривають сотні тисяч невідомих представників Царства Гриби. Вони очікують, що ці дивні організми принесуть ще чимало загадок в історію людства.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео