Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Древні люди експортували пшеницю на Британські острови

Древні люди експортували пшеницю на Британські острови
106274 ПЕРЕГЛЯДІВ

Історичне відкриття: стало відомо, що древні люди експортували пшеницю на Британські острови Довгий час вважалося, що пшеницю в Англії почали обробляти, як зернову культуру у період Неоліту. 


Історичне відкриття: стало відомо, що древні люди експортували пшеницю на Британські острови Довгий час вважалося, що пшеницю в Англії почали обробляти, як зернову культуру у період Неоліту. Це було логічним припущенням, адже саме мисливська криза дала змогу з’явитися рослинництву. Проте зараз археологічні знахідки вказали зовсім на інший факт.
Групою археологів було досліджено грунт з прилеглої території Ла-Маншу. Аналіз ДНК органічних залишків вказав на перебування зерна, а саме пшениці тут задовго до розвитку фермерства на теренах Великої Британії.
Як стверджують науковці, в материковій частині Європи вирощувати злаки почали близько 8000 років тому. На самих же Британських островах появу рослинництва датували 6000 роками тому.
Сенсаційну знахідку було зроблено у районі Булднор Кліфф. Пшениця, а точніше її ДНК, що були там знайдені – не належать до злаків місцевого вирощування. Є гіпотеза, що дані зерна були нічим іншим, як експортною культурою. На думку археологів, пшениця «поступала» до Англії з Анатолії через Балкани або вирощувалася фермерами південної Франції.
Як стверджує антрополог і спеціаліст з генетики рослин Робін Оллабі, дане відкриття – не є остаточним «вердиктом» фермерства дописемної Англії. Ще не можна твердо сказати, що дана пшениця однозначно привозилася з-за кордону чи вирощувалася тут. Проте, однозначно можна сказати, що мезолітична Британія не була культурно й економічно ізольована від основної частини Європи.
На Булднор Кліфф чекають подальші археологічні дослідження, незважаючи на те, що ділянка повністю затоплена і знаходиться на глибині 11 метрів під водою.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео