Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Океан від сміття очистять винаходом нідерландського студента

80104 ПЕРЕГЛЯДІВ

Телеканал ТСН повідомив про винахід Бояна Слета, двадцятирічного студента-другокурсника родом із Нідерланд, який зумів вирішити проблему над якою ламали голову десятки науковців із різних куточків світу. Що саме придумав Боян? Нідерландець винайшов пристрій, за допомогою якого можна очистити світовий океан від сміття.

Слет прийшов до висновку, що океанська течія сама приганяє та викидає сміття на поверхню. Все, що потрібно зробити – це встановити пристрій в потрібному місці.

Винахід нідерландця – це платформа, яка своєю формою нагадує морського ската з крилами, які матимуть в довжину близько 2 кілометрів. Через спеціальний отвір сміття з водного простору потраплятиме до скату, де буде подрібнено та складено. Ще одним плюсом винаходу є те, що він буде заряджатися від альтернативної енергії, тобто за допомогою сонячних батарей.

Боян Слет виклав свою ідею у всесвітню павутину і люди, котрі переживають за навколишнє середовище, почали переказувати на рахунок його компанії гроші. Всім світом назбирали 2 мільйони доларів. Цієї суми вистачить, щоб запустити одну робочу модель, однак на її вдосконалення потрібно більше фінансів.

Варто відмітити, що скат у тридцять три рази дешевший, аніж інші проекти, котрі мали б дбати про чистоту світового океану. Експерти стверджують, що за 5 років винахід Слета зможе очистити океан наполовину. Для цього потрібно буде витратити 32 мільйони євро.

Ще однією позитивною стороною ската-клінера є те, що він немає згубного впливу на жителів океану.

Запустити скат планують уже в наступному році.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео