Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

За лісовим пожежами слідкуватиме робот

80341 ПЕРЕГЛЯДІВ

У Японії (Гонконг) створили технологічну інновацію у сфері роботовиробництва. Одна з компаній розробила робота, який запрограмований на виявлення пожеж раніше, аніж інші, призначені для цього, системи, та на інформування вищих органів про пожежу до того, як вогонь створить ще більшу небезпеку.

Винахідники заявляють, що їх робот є найбільш інноваційною системою із усіх існуючих на даний момент, яка спрямована на виявлення пожеж.

Робот оснащений двома камерами: теле- та світловізійною. Перша здатна фіксувати понад п’ятдесят кадрів у секунду: "Ми застосовуємо власноруч розроблений алгоритм, який допомагає аналізувати середовище і передає тепловий сигнал на зображенні. Він і слугує першим сигналом у разі небезпеки - пожежі чи гарячого об’єкту.", - повідомляє засновник компанії Insight Robotics, Рекс Шем.

Використовуючи такі теплові датчики та сучасні технології штучного зору можна виявити пожежу на великій території: 2 метри в лісі, вкриваючи 80 кілометрів поверхні землі.

За словами розробників, такий робот є першим у світі, що може виявити пожежу на земельному просторі такого розміру. Аналогів розробці поки що немає.

Алгоритм дій робота виглядає наступним чином: спочатку виявляється вогонь, потім з допомогою інформаційної системи Geo розшукується місце джерела пожежі. Це значно полегшує роботу пожежникам.

Винахід обладнаний програмним забезпеченням, яке займається моніторингом середовища та передає дані у пожежні центри у режимі реального часу.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео