Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Надміцне скло створили вчені із Японії

187359 ПЕРЕГЛЯДІВ

Японськими вченими з Токійського університету було створено скло, легке та тонке за структурою, яке міцністю не поступається сталі.

За попередньою інформацією, таке скло використовуватимуть при проектуванні транспорту, в будівництві, а також для виготовлення екранів мобільних пристроїв, комп’ютерів та планшетів.

Скло завдячує своїй міцності великій кількості оксиду алюмінію у своєму складі. Саме він створює міць та тривкість скла.

Це не перша спроба створення "сталевого" скла. Минулі рази експерименти були невдалими, адже матеріал кристалізувався під час виробництва у контейнері. Проте, японським науковцям вдалося вирішити цю несумісність, вони відключили контакт суміші та контейнера. Виготовлення надміцного скла відбувається у особливій печі із левітуючими складовими з використанням вуглекислого лазеру та газоподібного кисню. У результаті останнього випробування скло набуло властивостей міцності та водночас прозорості. У складі виробленого скла міститься п’ятдесят відсотків оксиду алюмінію. Експеримент показав, що новостворений матеріал у два рази міцніший за звичайне скло, і може скласти конкуренцію сталі та чавуну за своєю міцністю.

Надміцне скло надійде у продаж протягом найближчих п’яти років.

Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео