Телеканал УНТ
Українське Народне Телебачення
Головне в Україні

Японія планує створити новий суперкомп’ютер в 2017

Японія планує створити новий суперкомп’ютер в 2017
135848 ПЕРЕГЛЯДІВ

     Японія має намір до кінця 2017 року створити суперефективний комп'ютер. З обчислювальною швидкістю в 130 петафлопс, новий комп'ютер буде потужнішим за китайський Sunway TaihuLight, який на сьогоднішній день є найпотужнішим у світі. Потужність Sunway TaihuLight складає 93 петафлопс, що дозволяє здійснювати 93 квадрильйони операцій, з плаваючою комою на секунду.

     Японський Національний інститут технічних наук та технологій (НІТТ) прагне збудувати не просто найшвидший у світі суперкомп'ютер, але й найефективніший. За планом, новий комп'ютер буде споживати 3 мегавати електроенергії, що є вражаючим показником. Для того аби зрозуміти, наскільки ефективною буде нова машина, слід навести показники, які має нинішній японський суперкомп'ютер Oakforest-PACS. Так, Oakforest-PACS має 1/10 потужності (13,6 петафлопс) за ту саму кількість спожитої електроенергії. Китайський Sunway TaihuLight споживає біля 15 мегават.

Інститут планує використовувати рідке охолодження пристрою. Таку саму технологію будуть використовувати в компанії Atos, для французького суперкомп'ютера. Компанія Atos прагне збудувати комп'ютер, що матиме потужність в один ексафлопс. Але її творіння буде завершене тільки у 2020 році.

     В той час, як інші країни оптимізують свої суперкомп'ютери для таких обчислень, як моделювання атмосфери чи симуляцій, пов'язаних з ядерною зброєю, НІТТ прагне вивчати машинне та глибинне навчання. Це обумовлено зростанням області досліджень штучного інтелекту.

     Новий комп'ютер матиме назву AI Bridging Cloud Infrastructure та буде доступний для стартапів, науковців і технологічних компаній.


Редактор: unt@ukr.net

© 2010 Телеканал УНТ Українське Народне Телебачення

Мої відео